IVF рискове: 4.Други
Публикувано на: 09.01.2007г.

Рискове и усложнения при ин витро. Аднексално усукване.
Терминът аднексално усукване се използва, когато стимулираните яйчници се усукват от само себе си, като се нарушава кръвоснабдяването им. Овариалното усукване е рядко усложнение при процедурата ин-витро (IVF). Общият риск е около 0.2%. в проценти е по-голям от OHSS. Овариалното усукване може да причини силна болка и чувствителност ниско долу в корема. Ако не се излекуват навреме усуканите яйчници могат да загинат (gangrene). Процедурата е хирургична да се разсучат яйчниците.
Риск от рак на яйчниците и гърдата
Изказано бе предположение за връзка между употребата на стимулиращи овулацията лекарства и риска от рак на яйчниците и гърдата. От последни изследвания бяха направени следните преположения и разгледани за всеки един от тях:


рак на яйчниците
Изследванията са спорни за връзката между лекарствата за яйчникова стимулация и рака на яйчниците. Данните са в резултат на наблюдение и има значителни проблеми в много от тези изследвания, особено в анализите на подгрупите. Важно е да се отбележи, че забременяването намалява риска от развиването на рак на яйчниците.

рак на гърдата
Изглежда, че няма значително увеличение на риска от развиването на рак на гърдата от стимулиращите лекарства.

Риск при събирането на яйцеклетките

Като всяка хирургична процедура, съществува потенциален риск свързан със събирането на яйцеклетките. Подобен риск зависи от това дали яйцеклетките се събират посредством вагинален ултразвук или лапароскопия.

Събиране на яйцеклетките посредством вагинален ултразвук

* лек до умерен дискомфорт.
* кръвотечение по време на и след събирането на яйцеклетките от яйчника или от горната част на вагината, то често е минимално и рядко е проблем. Необходимостта от кръвопреливане е рядка (около 1 на 500).
* инфекцията също е рядко усложнение, риска е около 1 на 300, лекува се с антибиотици.
* нараняване на вътрешни органи кто черва, пикочен мехур или кръвоносни съдове по време на процедурата. Това е изключително рядко усложнение (около 1 на 1000).

Лапароскопско събиране на яйцеклетките

Лапароскопското събиране на яйцеклетки крие риск от същите усложнения като описаните по-горе, но рискът от нараняване на вътрешни органи е по-висок отколкото при ултразвуковия метод. В допълнение, съществува риск от усложнения свързани с употребата на пълна упойка, въпреки че това е рядкост при здравите жени.



източник: www.ivf-infertility.com