Държавата прие безлимитно финансиране на необходимия брой инвитро процедури. Това стана ясно на заседание на Министерски съвет.

Колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените, посочи  премиерът Бойко Борисов след заседанието.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че технологично това, което са приели, е изменение в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова, колкото е необходим.  "Няма номинално фиксирана сума", посочи министърът. По думите му това е била политика, залегнала още в предизборната кампания, лансирана като приоритет. С фондация "Искам бебе" от години работим заедно и по създаването на фонда за инвитро и по разширяването на нормативната база, свързана с осигуряване на държавната помощ за родителите, които не могат да заченат по естествен път, каза Горанов.

За миналата година са осигурени 12 млн.лв. за политики в областта на асистираната репродукция. За тази година числото е същото, но с промените в постановлението се гарантира толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите изискват, обясни министър Горанов и допълни, че в бюджета за 2018 г. постановката ще бъде същата.

Д-р Георги Стаменов, изтъкнат специалист в ин витро оплождането, посочи, че фондът за асистирана реродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони на хората с онкологични заболявания. Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването губят репродуктивните си възможности, отбеляза специалистът.

Вижте повече във видеото: